Der spiller mange afgørende faktorer ind i afgørelsen om det bedst kan svare sig at købe en privatbil eller tage mod en fri firmabil. Man skal nemlig betale skat af fri firmabil, så man må regne grundigt på begge løsninger, før man tager en endelig beslutning. Firmaer har normalt ikke de store betænkeligheder, da firmaer opnår mange fordele ved at lease firmabil, da alle bilens udgifter umiddelbart kan fratrækkes i skatteregnskabet, så derved opnår firmaer at bibeholde deres likviditet og opnår fleksibilitet hos leasingselskabet. Privatpersoner skal vælge mellem at spare privatbilen og blot betale en ekstra månedlig skat for benyttelse af fri firmabil eller anskaffe bil privat, hvorefter man kan så til gengæld kan få udbetalt skattefri kørselsgodtgørelse fra arbejdsgiveren, når bilen benyttes i forbindelse med arbejdet. Derudover kan man hvert år opnå befordringsfradrag for kørsel til og fra arbejde.

Beregningsmodeller

Der skal altså sammenlignes mange tal, før man kan tage den bedste beslutning, og man bør desuden medtage i betragtningerne, at en privatbil både kan købes kontant eller på afbetaling til en yderst fornuftig rente. Hvis man selv ejer firmaet, så kan man jo både foretage erhvervsleasing eller privatleasing, så der opstår mange mulige kombinationer. Man bør tage følgende parametre med i den endelige betragtning til at opnå en optimal løsning:

  • Bilens anskaffelsespris
  • Bilens beskatningsværdi
  • Bilens forventede driftsudgifter
  • Bilens brændstoføkonomi
  • Det årlige private kørselsbehov
  • Det årlige erhvervsmæssige kørselsbehov

På Skattevæsnets hjemmeside findes der faktisk beregningsmodeller, som endda tager højde for din individuelle skatteprocent, så her kan man regne sig frem til de årlige udgifter for hver model.

Fordele og ulemper for firmabil

Der findes flere generelle tommelfingerregler, og i de fleste tilfælde vil det være en økonomisk fordel med en firmabil, blot denne løsning ikke er forbundet med en bruttolønsnedgang. Desuden kan det bedre svare sig med en firmabil, hvis man kører mange km årligt i privat øjemed. Hvis man til gengæld kører mange km for sin arbejdsgiver med kompensation i form af udbetalt skattefri kørselsgodtgørelse, jo bedre kan det betale sig at lægge bil til selv. I de fleste tilfælde kan man finde inspiration hos bilforhandlerkæden Hyundai, der har et stort udvalg af biler, som man kan købe både som privat eller som firmabil. Hyundai tilbyder nemlig en attraktiv og unik 5 års garanti uden kilometerbegrænsning, og dermed kan man være sikker på en minimal afskrivningsværdi, da modellen stadig vil være attraktiv som brugt bil. Desuden har Hyundai lange serviceintervaller, hvilket giver kunden flere effektive dage om året end flere andre bilforhandlere. Man kan tilbyde disse lange intervaller på grund af bilernes høje kvalitet, og et generelt lavt prisniveau samt et bredt udvalg af biler til ethvert behov kan gøre Hyundai et udmærket valg.

 

 

Billede: janandersen_dk