Alle brancher har et ry og rygte, og især en brugtvognsforhandler har gennem tiderne fået opbygget et noget blakket rygte, som kun kan forbedres. Myten er, at forhandleren vil snyde dig, og det er jo logisk nok, at forhandleren ønsker at tjene så meget som muligt på bilen. Du bør ikke være specielt nervøs ved køb af en ny bil, og heller ikke hvis bilen er under 3 år gammel, det er jo især de ældre biler, som kan gemme på ubehagelige overraskelser for køberen. Så mit bedste råd er at købe en nysynet bil, så ved du i det mindste, at den netop er gennemgået og bestået en grundig test. Her kan du læse om en test, som netop viser det dårlige ry i branchen.

http://www.dr.dk/DR1/kontant/2011/09/01151217.htm

http://www.dr.dk/DR1/kontant/2011/09/01151217.htm

 

Brugtvognsforhandlere lever op til dårligt ry

 

Meget tyder på, at benævnelsen “brugtvognsforhandler” stadig med rette har en temmelig negativ klang. For fiduserne trives i branchen – og køberne havner igen og igen på herrens mark, efter at have handlet brugt bil. Et af trickene er, at forhandleren sælger dig en bil “som beset”, eller som et “afhentningstilbud”. Med det mener de, at du får den billigt, til gengæld er der ikke noget at gøre, hvis den efterfølgende viser sig at have fejl og mangler.  Du har fraskrevet dig din reklamationsret.

Det er selvfølgelig ikke lovligt. Ikke desto mindre tyder det på, at det er en udbredt praksis. Kontant har lavet en lille stikprøve og besøgt 5 forhandlere med skjult kamera. Alle steder sælger de biler som “afhentningstilbud”. Sælgeren af en brugt Kia til 60.000 forklarer det sådan: For at sige det ligeud, så vil jeg ikke se jer igen. Når man køber bilen til reduceret pris, så skal man heller ikke regne med at kunne komme igen og sige, der er det og det galt. Du køber den som beset.

 

Bryder Købeloven

Forbrugerrådets jurister mener, at det er et klokkeklart brud på Købeloven. Lige så ulovligt er det, når en af Danmarks store brugtvognsforhandlere, Bjarne Hjort i Silkeborg, laver en slutseddel, hvor det med småt fremgår, at man fraskriver sig reklamationsretten, hvis man for eksempel går til FDM og får undersøgt bilen. Man kan ikke i en kontrakt skrive, at reklamationsretten bortfalder, hvis man går til eksempelvis FDM eller andre steder. Der findes efterhånden flere offentlige opslagstavler og hjemmesider og registre, hvor man advarer mod kendte svindlere i branchen og læs denne artikel:

http://ekstrabladet.dk/kup/article1744282.ece

 

Snydt af brugtvognsforhandler

 

Bilsælger solgte brugt bil fuld af fejl og nægter nu at udbetale erstatning.

Gunnar Glejborg Jensen købte en brugt Fiat, der viste sig at være fuld af fejl. Det kan nu koste ham 16.000 kroner. For lidt over to år siden købte Gunnar Glejborg Jensen en brugt Fiat Panda 1,2 af Hans Erik Keld Jensen fra Køge Auto Center. Han gav 80.000 kroner for bilen, som på overfladen så ud til at være i rigtig fin stand. Det viste sig dog snart, at bilen havde op til flere alvorlige fejl.

Jeg undersøgte den for rust, ridser i lakken og slitage på sæderne. Men jeg overså, at bilens aircondition ikke virkede, at der var fejl på koblingen og på bagbroen, hvor baghjulene sidder fast. Det vil koste cirka 16.000 kroner, hvis alle fejl skal udbedres, siger en ærgerlig Gunnar Glejborg Jensen.

Fejl for 16.000 kr.

Brugtvognsforhandleren blev i juni sidste år dømt til at betale knap 11.000 kroner i erstatning til Gunnar Glejborg Jensen. Men de penge har han ikke set noget til. Bilsælgeren kan jo gå konkurs, og så får jeg aldrig mine penge. Dette bilkøb har været en fejl, som jeg har lært af. Næste gang sørger jeg for at købe en brugtbilstest, understreger Gunnar Glejborg Jensen. Det er ikke første gang, at Hans Erik Keld Jensen hænges ud på firmatjek.dk. Senest er han kommet på listen i januar i år.

Billede: Martin van Duijn

Billede: FunkyFreaks Classifieds