Alle bilister skal jo have et gyldigt kørekort, for at de lovligt kan køre bil på de offentlige veje i vores samfund. Det gælder næsten over hele verden. Men reglerne er ikke helt ens rundt omkring på kloden. I Danmark må man ikke køre bil på offentlig grund, før man er fyldt 18 år og har erhvervet sig et gyldigt kørekort. Reglerne bliver da hele tiden skærpet, således der stilles større og større krav til bilisterne. Nu skal man både på nattekørsel samt glatførekørsel, således man kan reagere automatisk, hvis man pludselig skulle komme i en situation, hvor der er dårlige forhold at køre i. Men disse skrappe regler opstår jo netop, fordi folk får endnu mere sære vaner. Vi ønsker endnu højere sikkerhed i trafikken, da der hele tiden sker voldsomme ulykker.

 

De unge bilister er de mest usikre i trafikken

 

Oftest er det nemlig bilistens skyld, og ulykkerne skyldes især de uerfarne og unge bilister under 25 år. Når man har kørt bil i nogle år, så begynder man at tænke fornuftigt, og man kører efter forholdene. I dag kan man risikere at skulle tjekkes for både alkohol eller narko i blodet, idet man derved ikke kan køre bil på en forsvarlig måde. Dels kan man miste kørekortet, og dels kan bilen konfiskeres og man kan i værste fald få fængselsstraf. I visse lande må man endda købe bil, selv om man er under 18 år, og pludselig er man en uerfaren bilist på gaden i en meget ung alder. Især hører vi om de kendte i medierne, som stoppes og er påvirkede af sprut eller narko. I de værste tilfælde er det i forbindelse med en ulykke, men det er heldigvis ikke tilfældet hver gang. Derfor er det tankevækkende, når man f.eks. kan læse inde på viunge.dk, at Justin Bieber bør overvåges i trafikken. Det er faktisk hans egen bekymrede mor, som håber, det vil ske i den nærmeste fremtid. Han er ikke engang fyldt 18 år og allerede millionær og bilejer. Han fester så meget igennem, at han nemt kan blive et offer i trafikken.

 

Kørekort som 16 årig

 

Netop på grund af forskellige regler er der et hul i loven, som gør, at man i dag kan tage gyldigt kørekort til motorcykel allerede som 16 årig skriver Ekstra Bladet. Læs her hele artiklen om EU-lovgivningen for motorcyklister. Selvom der altså i Danmark er enighed om, at man skal være 18 år for at lovligt kunne køre på motorcykel, så kan EU altså overtrumfe disse regler og underkende dem. Således vil der kunne opstå huller i lovgivningen, idet myndighederne over landegrænserne ikke altid arbejder sammen.

 

Nye regler om kørekort

 

I 2013 trådte der nemlig en masse nye regler i kraft som følge af et EU direktiv. Heraf fremgår det blandt andet, at alle de nye kørekort skal fornyes efter 15 år. Tidligere gjaldt et kørekort, til man var 70 år gammel.

Billede: Poul Rasmussen