Militærets mange biler

15 november of 2014 Af

I USA og andre lande er militæret noget mere synligt i gadebilledet, men i Danmark lever militæret en meget tilbagetrukken tilværelse. Så de fleste kender ikke til militærets omfang og hvilke biler de anvender. Militæret har jo både fly, kampvogne, skibe, motorcykler, lastbiler samt almindelige biler. Her vil jeg kun fokusere på bilerne i militæret. Både i fredstid samt i krigstid kører militæret meget, men i krigstid er militærets trafik jo dominerende, og ofte er al privattrafik forbudt, men det er heldigvis sjældent, der er krig i Danmark. Men landet skal jo være forberedt til at yde modstand samt at samarbejde med de lande, som Danmark er medlem af i en forsvarsalliance. Så soldaterne kører meget rundt og også til andre lande. De anvender især terrængående køretøjer, da man ofte må køre på markveje samt marker eller moser og andet ufremkommeligt terræn. Så kræves en bil med gode egenskaber, så den må have 4 hjuls træk og mange gear samt andre nyttige egenskaber.

Den populære Hummer

Humvee er bygget til USA’s forsvar, men da skuespilleren og guvernøren Arnold Schwarzenegger blev fascineret af H1’eren, købte han et eksemplar, hvilket gjorde modellen populær som gadebil under navnet Hummer. Siden skabte firmaet H2’eren og H3’eren. I dag er bilen et populært off-road køretøj. Men også et køretøj som folk der gerne vil vise sig frem kan lide.

I Danmark kørte man i mange år rundt i små VW Jagtvogn, som var en lille VW Golf samt Jeeps fra 2. verdenskrig. Senere kom Mercedes med nogle større personvogne, som blev populære i militæret. Nu anvender man meget den moderne Toyota Land Cruiser også i en militærudgave. Men bilerne skal naturligvis ombygges, så de passer til militærets krav om lasteevne samt sikkerhedskrav. Læs her om et problem:

http://www.b.dk/danmark/forsvaret-glemte-plads-til-soldater-i-ny-bil

Forsvaret glemte plads til soldater i ny bil

En ny terrængående firhjulstrækker til de udstationerede soldater i Afghanistan blev så tung, at den ikke må køre med soldater og våben. Nu skal en del af ekstraudstyret pilles af de 20 indkøbte biler.

20 moderne Toyota Landcruisere, der for flere uger siden skulle have kørt danske soldater rundt i de afghanske bjerge, står stadig på dansk lerjord ved Hærens Materielkommando, hvor de bliver stående mindst et par uger endnu. Bilerne hører til de absolut tunge i klassen af store terrængående biler, og dansk forsvar har af hensyn til soldaternes sikkerhed og risikoen for vejbomber købt en pansret udgave, som kan beskytte soldaterne mod mindre sprængstykker.

Bilerne koster millioner af kr.

Da der er langt mellem tankstationerne i Afghanistan, er bilerne også blevet udrustet med ekstraudstyr som et spil til at trække bilen fri, en solid tagbagagebærer til ekstra opbakning, radio, en stærk kofanger og holdere til geværer. Alt sammen nyttige ting, som har bragt prisen på køretøjet op på 1,2 millioner kroner stykket. Eller i alt 24 millioner kroner – uden afgifter.

 

Billede: Rajeev Patel

Previous:

Hvis din bil ikke kan starte

Next:

Honda 4 hjulstrækker

You may also like