Din bil skal naturligvis vaskes med jævne mellemrum, så den altid fremtræder ny og indbydende. Hvor tit bør man så vaske sin bil? Dette afhænger af, hvor mange km du kører, samt hvor beskidt bilen er. Dette kommer også en del an på årstiden. Men en bil som kører rigtig meget skal vaskes flere gange om ugen. En taxachauffør har jo ofte sin bil på gaden hele tiden, så den bliver ofte vasket hver eneste dag i en bilvask.

Dette er hård kost for bilen, og det kan ses i lakken efter nogle få år. Men hvis du kører sjældent, og din bil holder indenfor i garagen hver aften og nat, så kan du måske nøjes med en spand vand og en svamp et par gange om måneden. Det er ofte mest skånsomt for bilen at gøre arbejdet i hånden, fordi man derved kommer til de steder, som trænger mest. Dette er jo også godt for miljøet, idet man tidligere brugte oceaner af vand i en bilvask.

I dag i de moderne bilvask stationer genanvendes vandet 100 %, men jeg regner nu med, at vandet er renset undervejs, så man ikke vasker bilen i det beskidte vand, som den forrige kunde anvendte. Man kan læse her, at FDM anbefaler den billigste bilvask, fordi man ikke får noget særligt for pengene ved de dyre vaske.

Vælg den billigste bilvask

Når bilen skal i vaskehallen, er der ingen grund til at spilde penge på de dyre vaske. Vælg altid den billigste vask, som er en god overfladevask. Skal bilen være ordentlig ren, kræver det vask med slange og børste.

Bilen bliver ikke ren i vaskehallen

Der er ingen grund til at vælge de dyre vaske, når bilen skal i vaskehallen. Vælg altid den billigste vask – bilen bliver alligevel ikke renere af at vælge en dyrere udgave. De kritiske steder som f.eks. bilens kanter, typisk langs panelkanter, dørkanter og i skærmkasserne, bliver ikke rene af bilvaskautomaterne. Her skal der håndkraft til, og bruges både slange og blød børste. Brug derfor hellere pengene på en god blød børste og autoshampoo.

Bilvask slider

En del bilister vasker bilen så ofte, at det slider unødigt på lakken. Hyppig bilvask belaster også miljøet. Det er rigeligt at vaske bilen en gang om måneden og heraf bør to til fire gange om året være ved håndkraft. Ved bilvask i vaskehal er vandforbruget typisk mindre end ved håndvask. Desuden er der mere kontrol over spildevandet ved vask i vaskemaskine.Når bilen skal i vaskehallen, er der ingen grund til at vælge hverken voks eller lakforsegler. Det kommer alligevel ikke ind i krogene, hvor der virkelig er behov for det. En grundig lakforsegling skal i stedet ske med håndkraft, mindst en gang om året.

Undervognsvask klares med slange

Maskinvask er godt til at tage overfladesnavs, men man skal være opmærksom på, at bilen kun bliver pæn, ikke ren. Vaskehallernes undervognsvask kan roligt droppes, da bilens undervogn alligevel ikke bliver ordentligt ren. Vil man have en ren undervogn, så skal man i stedet spule bilen med en vandslange. Snavs i kanterne får lakken til at nedbrydes, og det gør, at bilen ruster. Når bilen skal håndvaskes, er det vigtigt, at man anvender en blød børste. Det handler ikke om at trykke hårdt, men derimod bruge den rigtige børste og rigeligt med vand. Det er nok at vaske bilen en gang om måneden. Brug autoshampoo til bilen. Lakforsegling skal ske ved håndkraft en gang om året – vaskehallens forsegler kommer ikke ind i krogene. En klud er god til at tørre bilen med efter vasken.

Forskelle mellem manuel og maskinvask

Fordelen ved manuel vask er, at man kommer ind i krogene – f.eks. bag sidespejlene og at man ved at være over hele bilen selv kan holde øje med, om der er særligt genstridigt snavs eller om der er ridser i bilen. Ulemperne består i at det er forholdsvis tidskrævende at vaske bilen selv og at man selvfølgelig bliver våd og kold – især om vinteren.

Vaskehallen

Du slipper for at blive våd og kold, hvis du vælger at vaske din bil i en vaskehal.

Det eneste, du selv skal gøre her er at pille antennen af bilen og så måske selv give bilen en vask med børste på de steder, hvor maskinen har svært ved at komme til – for eksempel bag sidespejlene.

Tidsforbruget er 5-10 minutter – afhængig af hvilken vask, du vælger.

Udgifter varierer også efter hvilken vask du vælger.

Vi prøvede 2 forskellige vaske, én til 29 kr. og én til 79 kr.

Selve vasken er den samme, men med den dyre vask får du ekstra finesser som insektløsner, undervognsskyl og lakforsegler.