Hvis du lige nu overvejer dit karrierevalg og uddannelse, så har du måske benzin i blodet. Du er måske som mange andre tiltrukket af spændingen ved store motorer og hurtige biler. Der skal være fart over feltet. Men vi kan ikke alle sammen køre racervogn i formel 1 klassen. Men man kan sagtens have et spændende normalt liv med masser af action og hurtige biler.

Du bør overveje at blive mekaniker. Så kan du lære alt om opbygningen af en bil og motorer, samt du kan specialisere dig og blive bedre på mange områder end andre, så du kan få en levevej på denne måde. Ofte er det en godt betalt levevej, og hvis det samtidigt er din hobby, så burde du tage skridtet fuldt ud. Jeg tror ikke, du vil fortryde dette. Der vil altid være mangel på gode mekanikere.

Mange hjemmesider beskriver i detaljer, hvad uddannelsen går ud på, og hvad den indeholder. Du kan eksempelvis læse her.

Personvognsmekaniker

For dig, der vil arbejde med teknik og elektronik på køretøjer. Uddannelsen til personvogns-mekaniker giver dig et stort kendskab til den teknologi, der bruges ved reparation af moderne køretøjer. Som mekaniker kommer du til at arbejde med fejlfinding, reparation og justering af motorer samt bremser, koblinger og styretøj på bl.a. personbiler. Du kommer også til at vejlede kunder i forhold til økonomi, sikkerhed og kvalitet i forbindelse med reparationer og servicearbejde. Du bliver en ekspert på dit felt.

Du er med til at sikre, at danske biler overholder lovgivningens stigende krav til miljøpåvirkning, køreegenskaber og bremseevne. Du får en alsidig hverdag på værkstedet, hvor du i samarbejde med gode kolleger yder kunder en topprofessionel service. Automontør er et trin i mekaniker-uddannelsen og varer to år – dit uddannelsesforløb følger mekanikeruddannelsen indtil det andet år.

Hvor lang tid tager uddannelsen?

Uddannelsen til mekaniker tager 3,5 år efter afsluttet grundforløb.

Skoleophold

Uddannelsen indeholder flere skolemoduler af ca. 6 ugers varighed. Du vil automatisk blive indkaldt til skoleophold efter skolen har modtaget din uddannelsesaftale. Skoleopholdene giver dig den teoretiske baggrundsviden til det praktiske arbejde i din virksomhed. Undervisningen på skoleopholdene vil være en kombination af teoriundervisning og praktiske opgaver på vores hovedforløbsværksted.

Praktik

Uddannelsen til mekaniker er en kombination af praktik i virksomhed og skoleophold. Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og din kontaktlærer hjælper dig gerne med gode råd.

Praktik i udlandet

Hvis du ikke kan finde en læreplads i Danmark, kan du søge en læreplads i udlandet. Du kan få tilskud til at tage til tre jobsamtaler, og hvis du bliver ansat i et udenlandsk firma, så får du dækket dine udgifter til at rejse frem og tilbage, når du skal på skoleophold i Danmark. Hvis du har en uddannelsesaftale med en dansk arbejdsgiver, kan du også komme i praktik i udlandet. Du kan blive udstationeret af din danske virksomhed. Din danske arbejdsgiver skal godkende udstationeringen, og du får din danske lærlingeløn med dig.

Mesterlæreforløb

Ny mesterlære er et tilbud til dig, der gerne vil hurtigt i gang med den praktiske oplæring. I stedet for et grundforløb på skole kommer du lige fra starten ud i en virksomhed – i et år.

Økonomi

På grundforløbet får du SU, hvis du er over 18 år. Men når du har indgået uddannelsesaftale med et værksted, får du lærlingeløn – både i skole- og praktikperioden.

Kørekort

Du skal have kørekort Kategori B (personvogn), inden du afslutter uddannelsen. Har du ikke allerede kørekort, vil din praktikvirksomhed betale for din køre- og teoriundervisning, dog med begrænsning på antallet af timer.

Hvor finder jeg job efter uddannelsen?

Med uddannelsen som mekaniker kommer du til at arbejde på et af landets bilværksteder. Du kan bl.a. få job som svend, tekniker, kundemodtager og værkfører.

Kan jeg læse videre?

Som mekaniker kan du bl.a. videreuddanne dig til bilsagkyndig, produktionsteknolog, maskinmester eller diplomingeniør. Du kan også supplere din faglige uddannelse med efteruddannelseskurser.